مدل‌های ارایه سرویس ابری

دسترسی کاربران به رایانش ابری، اغلب از طریق مدل‌‌های ارایه سرویس ابری فراهم می‌شود. هر یک از این مدل‌ها، کاربرد مشخصی داشته و دارای مزایای منحصر به فردی می‌باشند که نیازهای سازمان‌ها را در حوزه‌های گوناگون تامین می‌کنند. انتخاب مدلی که برای کسب و کار مورد نظر کارآمد باشد، نیازمند آشنایی و مطالعه هر یک از این مدل‌ها و مطابقت قابلیت‌های آنها با نیازهای سازمانی می‌باشد. در ادامه به صورت مختصر، سه مدل‌ اصلی ارایه سرویس ابری را معرفی می‌کنیم.
مدل‌های ارایه سرویس ابری

SaaS – Software as a Service

در مدل نرم‌افزار به عنوان سرویس، نرم‌افزاری توسط ارایه دهنده سرویس ابری، میزبانی و عرضه می‌شود. این نرم‌افزار در شبکه‌ای که از طریق اینترنت قابل دسترس است، در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد. در این نوع سرویس، کلیه مسائل نرم‌افزاری و زیرساختی، بر عهده سرویس دهنده می‌باشد.
— مثال: Dropbox

PaaS – Platform as a Service

در مدل پلتفرم به عنوان سرویس، پیش نیازها و چارچوب‌های نرم‌افزاری لازم (Frameworks) برای تولید و قرارگیری برنامه‌ها و نرم‌افزارهای مشتریان در بستر ابری ارایه می‌شوند. معمولا کنترل، مدیریت و نگهداری سیستم عامل‌ها، منابع ذخیره‌سازی و زیرساختی و بروزرسانی‌ها توسط سرویس دهنده انجام می‌شود.
— مثال: Google App Engine

IaaS — Infrastructure as a Service

مدل زیرساخت به عنوان سرویس، به عنوان مقیاس‌پذیرترین و انعطاف پذیرترین مدل ارایه سرویس رایانش ابری محسوب می‌شود و کاملا Self-Service می‌باشد. در این مدل، کنترل، نظارت و مدیریت قدرت پردازشی، شبکه، فضای ذخیره‌سازی و سایر منابع به صورت کامل و از طریق یک داشبورد مدیریتی در اختیار مشتری قرار دارد. IaaS این امکان را به کسب و کارها می‌دهد تا صرفا بر حسب نیاز اقدام به کاهش یا افزایش منابع کنند، دیتاسنتر اختصاصی خود را بر بستر ابری طراحی کنند و یا در هر زمان بدون دخالت سرویس دهنده، و به هر میزان نیاز، منابع خود را ارتقا دهند.
— مثال: سرویس ابر اختصاصی پارس آنلاین