اوپن استک (OpenStack) چیست و چرا آینده رایانش ابری را رقم خواهد زد؟

در سال ٢٠١٠ مجموعه اقداماتی تحت عنوان پروژه Nebula با قصد یکپارچه‌سازی وب‌سایت‌های سازمان فضایی ناسا انجام شد که منجر به دستاورد عظیمی در حوزه رایانش ابری گردید. این پروژه که اکنون OpenStack نامیده می‌شود، یک پلتفرم نرم‌افزاری متن باز (Open Source) برای رایانش ابری است که در ابتدا با همکاری مشترک شرکت Rackspace و سازمان ناسا طرح‌ریزی شده است. در حال حاضر بنیاد غیرانتفاعی و بین‌المللی OpenStack، وظیفه نگهداری از آن را بر عهده دارد. به تعریف وب سایت رسمی این بنیاد، OpenStack یک سیستم عامل ابری است که به کمک آن می‌توان منابع عظیمی از قدرت پردازشی، ذخیره‌سازی و زیرساخت شبکه‌ای موجود در مراکز داده را با استفاده از رابط‌های برنامه‌نویسی نرم‌افزاری (API) و مکانزیم‌های رایج احراز هویت مدیریت نمود.
OpenStack

بعد از پروژه لینوکس، OpenStack به عنوان بزرگترین پروژه متن باز شناخته می‌شود. این پروژه توسط کمپانی‌های عظیمی همچون Google، HP، cisco، IBM، Intel، Oracle، Dell، Ericsson، RedHat و Canonical (شرکت سازنده Ubuntu) و بسیاری دیگر (در مجموع بیش از ۵۶۰ کمپانی) مورد حمایت مالی و فنی قرار دارد و به صورت وسیعی جهت پیاده‌سازی زیرساخت‌ ابری مورد استفاده برندهای شناخته‌شده‌ای از جمله PayPal، eBay، HP و AT&T قرار گرفته است. نکته قابل توجه این است که برخی از کمپانی‌ها بزرگ (مانند گوگل)، با وجود برخورداری از پلتفرم اختصاصی ابری، همچنان در جهت توسعه و پیشرفت این پروژه مشارکت می‌کنند. همکاری شبانه‌روزی هزاران متخصص و برنامه‌نویس بین‌المللی در راستای توسعه این نرم‌افزار موجب شده است تا سرعت پیشرفت OpenStack در مقایسه با سایر پلتفرم‌های ابری دوچندان باشد.

اما شاید یکی از دلایلی که OpenStack در دنیای رایانش ابری محبوبیت بسیار زیادی دارد، قابلیت‌های امنیتی آن باشد که با استفاده از جدیدترین شیوه‌ها، امنیت حداکثری و محافظت از داده‌ها را تامین می‌نمایند. گروهی از خبره‌ترین و متخصص‌ترین کارشناسان امنیتی دنیا که مسئولیت نظارت و تقویت امنیت این نرم‌افزار را بر عهده دارند، به صورت مداوم، ابعاد امنیتی این نرم‌افزار را مورد آزمایش قرار داده و مشکلات احتمالی آن را شناسایی و برطرف می‌نمایند.

علاوه بر این، دسترسی آزاد به کدهای اصلی OpenStack موجب شده است تا این نرم‌افزار به گزینه محبوب برنامه‌نویسان و کارآفرینانی تبدیل شود که به فعالیت در حوزه رایانش ابری علاقه‌مند بوده و تا پیش از این، همواره در جستجوی سیستمی قابل اطمینان با استانداردهای جهانی بودند که امکان پیاده‌سازی اصولی ایده‌هایشان را فراهم کند. در واقع امکان سفارشی‌سازی، انعطاف‌پذیری بالا، مقیاس‌پذیری و چند کاربره بودن OpenStack را می‌توان از مهمترین ویژگی‌هایی برشمرد که توجه گروه عظیمی از کاربران را به خود جلب نموده است. علاوه بر این، سازگاری حداکثری OpenStack با سایر سیستم‌های مدیریت ابر، نقل مکان به این بستر را بسیار آسان نموده ‌است.

نقشه اوپن استک

نرم‌افزار OpenStack، با فراهم نمودن طیف وسیعی از سرویس‌ها و کامپوننت‌های نرم‌افزاری، تمام نیازها را در حوزه ابر اختصاصی، ابر عمومی و ابر ترکیبی تامین ‌می‌کند. فهرست سرویس‌های OpenStack هر روز در حال رشد است (هم اکنون ۴۴ سرویس)، اما شاید از مهمترین آنها بتوان به Nova، Glance، Swift، Horizon، Keystone، Neutron، Cinder، Heat، Ceilometer، Trove، Sahara، Ironic، Zaqar، Manila، Designate، Barbican، Searchlight و Magnum اشاره نمود. در سیستم OpenStack، برای هر کاربرد رایانش ابری، یک سرویس جدا تعریف ‌شده است. به طور مثال Nova برای رایانش ابری، Neutron برای مدیریت شبکه، Cinder برای ذخیره‌سازی، Horizon برای داشبرد مدیریتی و الی آخر.

یکی دیگر از ویژگی‌های قابل توجه OpenStack، امکان دسترسی و مدیریت از طریق چندین رابط مدیریتی می‌باشد که مزیت منحصر به فردی محسوب می‌شود. مدیران شبکه می‌توانند از طریق چند رابط کاربری به راحتی هر چه تمام‌تر، زیرساخت ابری خود را کنترل و مدیریت کنند. این رابط‌ها عبارتند از: رابط گرافیکی و داشبرد مدیریتی با استفاده از مرورگر وب، رابط خط فرمان با استفاده از ابزارهای خط فرمان، رابط برنامه‌نویسی نرم‌افزاری (RESTful APIs).

به اعتقاد بسیاری از چهره‌های بین‌المللی فعال در حوزه فناوری اطلاعات، اگر قرار است که آینده توسط تکنولوژی رایانش ابری رقم بخورد، بدون شک نام OpenStack به عنوان یکی از مهره‌های اصلی و پیشرو همواره مطرح خواهد بود و تصور آینده تکنولوژی ابر، بدون این نرم‌افزار ممکن نخواهد بود.

گروه شرکت‌های پارس آنلاین، به عنوان اولین مجموعه‌ای که فناوری زیر ساخت به عنوان سرویس (Infrastructure as a Service — IaaS) بر بستر ابری را در ایران پیاده‌سازی و راه‌اندازی نموده است، با بهره‌گیری از دانش نخبگان ایرانی و قدرت نرم‌افزاری OpenStack، مفتخر است تا با ارایه منحصر به فردترین خدمات ابری در سطح زیرساخت، پذیرای سازمان‌ها، شرکت‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی نیازمند این سرویس باشد. جهت اطلاعات بیشتر پیرامون این سرویس، از شما دعوت می‌شود تا از وب‌سایت اختصاصی سرویس‌های ابری پارس آنلاین بازدید فرمایید.

ورود به پُرتال ابری پارس آنلاین
cloud.parsonline.com